Outplacement: 'Zie het als een kans'

Wenneke Ong, April 2019
Ik weet nog goed dat een leidinggevende dit tegen een medewerkster zei, die net ervoor te horen had gekregen dat de organisatie niet verder met haar wilde. Ze barstte in huilen uit en ik legde het gesprek stil. Hij was oprecht verbaasd: “het is toch een kans om nu met ondersteuning van een extern bureau de baan te vinden die wel bij je past!”

Ze vond hem bot: een kans? haar baan hield op! Hoe moest ze dit vertellen aan haar familie en vrienden dat de organisatie niet met haar verder wilde. Zij wilde niet meer met hem praten en wij begonnen aan het WLO Outplacementtraject.

Onze focus is zo snel mogelijk actief op zoek naar de nieuwe werkplek. Echter als je stappen overslaat dan halen die je later in. Dus boosheid, teleurstelling, frustratie het moet eruit want de volgende werkgever zit daar niet op te wachten. Wij bieden daar rust en ruimte voor. Al heel snel werd duidelijk dat ze de zekerheid van baan & inkomen wilde houden maar niet deze baan. Deze baan vond ze al veel langer niet leuk en ze kreeg al veel langer kritiek van collega’s en leidinggevenden en… Nu ze er echt bij stil stond vond ze de cultuur echt niet fijn! Heel langzaam kwam het besef: ik ben op weg naar een plek waar ik wel graag wil werken. Het talentenonderzoek was voor haar een eyeopener en tegelijk: is dat zo bijzonder dan, heeft niet iedereen dat?! De arbeidsmarktbenadering, het presenteren via Social Media, elke stap was spannend. En langzaam kwamen er reacties van vrienden: “zoek je dat en dat..? Dat past veel beter bij je!” Ze begon vacatures van bekenden te krijgen, mensen zeiden niet alleen dat ze wilden helpen, ze hielpen echt!

Haar CV werd geactualiseerd, haar werkervaring werd vertaald naar de nieuwe gewenste sector. Wij benaderden ons (sociale) netwerk maar resultaat bleef uit. “Zie je nu”, zei ze: “Wie zit er nu te wachten op iemand die… “ WLO is een steun in de rug en een stok achter de deur en ook in deze fase zorgen wij ervoor dat de medewerk(st)er vertrouwen blijft houden en door gaat.

Het Outplacementtraject was afgelopen. Ze was druk aan het solliciteren maar had nog geen JA! Ze had wel alle tools in handen om zich te presenteren op de arbeidsmarkt en dat deed ze. WLO bleef op de achtergrond vinger aan de pols houden. Een maand na het officiele einde van het Outplacementtraject belde ze: “IK HEB EEN NIEUWE BAAN!!” Een half jaar later emailde ze: stel dat ik daar nog had gewerkt…brr, mijn Outplacement is toch een kans geweest .

Hoe vaak we dit al hebben meegemaakt, het maakt onze blijdschap er niet minder om! De onzekerheid is voorbij, een nieuw pad is ontstaan!

Een deur wordt gesloten en het is nog niet duidelijk welke deur opengaat!